کد مطلب:511 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:492

احکام غسل جنابت
س 167: آیا شخص جنب می تواند در صورت تنگی وقت با تیمم و نجاست بدن و لباس نماز بخواند یا این كه باید بعد از تطهیر و غسل، نماز را قضا نماید؟





اگر وقت به مقداری نیست كه بدن و لباسش را تطهیر كند و یا لباس خود را عوض نماید و به علت سردی هوا و مانند آن نمی تواند نماز خود را برهنه هم بخواند، باید نماز را با تیمم بدل از غسل جنابت با همان لباس نجس بخواند. این نماز مجزی است و قضای آن بر او واجب نیست.





س 168: آیا رسیدن منی به داخل رحم بدون دخول، سبب جنابت زن می شود؟





در این صورت جنابت محقق نمی شود.





س 169: آیا بر زنان پس از انجام معاینات داخلی با وسائل طبی غسل واجب می گردد؟





تا زمانی كه منی خارج نشود، غسل واجب نیست.





س 170: اگر دخول به مقدار حشفه صورت بگیرد، ولی منی خارج نشود و زن نیز به مرحله اوج لذت نرسد، آیا غسل فقط بر زن واجب است یا فقط بر مرد یا بر هر دو؟





با تحقق دخول، ولو به مقدار حشفه، غسل بر هر دو واجب است.





س 171: در مورد احتلام زنان، در چه صورتی غسل جنابت بر آنان واجب می شود؟ و آیا رطوبتی كه هنگام ملاعبه و شوخی با همسر از آنان خارج می شود، حكم منی را دارد؟ و آیا بدون سست شدن بدن و رسیدن به اوج لذت، غسل بر آنها واجب می شود؟ بطور كلی در زنان بدون نزدیكی، جنابت چگونه تحقق می یابد؟





اگر زن به اوج لذت جنسی برسد و در آن حال مایعی از او خارج شود جنابت محقق شده و غسل بر او واجب می شود و اگر شك كند كه به این مرحله رسیده یا نه و یا شك در خروج مایع داشته باشد، غسل واجب نیست.





س 172: آیا خواندن كتاب و یا دیدن فیلمهائی كه موجب تحریك شهوت می شود، جائز است؟





جایز نیست.





س 173: اگر زن بعد از نزدیكی همسرش با وی، در حالی كه منی در رحم او باقی مانده است، بلافاصله غسل نماید و بعد از غسل، منی از رحم خارج شود، آیا غسل او صحیح است؟ آیا منی خارج شده بعد از غسل، پاك است یا نجس و موجب جنابت مجدد می شود یا خیر؟





غسل او صحیح است و رطوبتی كه بعد از غسل از او خارج می شود، اگر منی باشد نجس است، ولی اگر منی مرد باشد، باعث جنابت مجدد نمی شود.





س 174: مدتی است كه مبتلا به شك در غسل جنابت شده ام، به طوری كه با همسرم نزدیكی نمی كنم. با این حال حالتی غیرارادی به من دست می دهد كه گمان می كنم غسل جنابت بر من واجب شده است و حتی هر روز دو یا سه بار غسل می كنم، و این شك مرا آزار می دهد، تكلیف من چیست؟





با شك در جنابت حكم جنابت مترتب نمی شود، مگر این كه رطوبتی از شما خارج شود كه همراه با علامت های شرعی خروج منی باشد یا یقین به خروج منی داشته باشید.





س 175: آیا غسل جنابت در حال حیض صحیح است، به طوری كه مسقط تكلیف زن جنب باشد؟





صحت غسل در فرض مذكور محل اشكال است.





س 176: اگر زن در حال حیض، جنب یا در حال جنابت حایض شود، آیا بعد از پاك شدن از حیض هر دو غسل بر او واجب است؟ یا این كه با حدوث جنابت در حال حیض، غسل جنابت بر او واجب نیست زیرا در موقع جنابت پاك نبوده است؟





در هر دو صورت، علاوه بر غسل حیض، غسل جنابت هم واجب است، ولی جایز است كه در مقام عمل، به غسل جنابت اكتفا كند، لیكن احوط این است كه نیت هر دو غسل را بنماید.





س 177: در چه صورتی حكم می شود كه رطوبت خارج شده از مرد منی است؟





اگر همراه با شهوت، جستن و سست شدن بدن باشد، حكم منی را دارد.





س 178: گاهی اثر گچ یا صابون بعد از غسل كردن در اطراف ناخن های دست و پا مشاهده می شود كه در حمام هنگام غسل دیده نمی شد، ولی بعد از خروج از حمام و دقت، سفیدی صابون یا گچ آشكار می شود. در این حال تكلیف چیست؟ در حالی كه بعضی از افراد هنگام غسل و وضو به این مسأله جاهل هستند و یا توجهی به آن ندارند و با فرض وجود اثر گچ یا صابون یقین به رسیدن آب به زیر آن حاصل نمی شود.





مجرد وجود اثر گچ یا صابون كه بعد از خشك شدن اعضاء ظاهر می شود، ضرری به وضو یا غسل نمی رساند، مگر این كه دارای جرمی باشد كه مانع از رسیدن آب به بشره شود.





س 179: یكی از برادران می گوید صحت غسل مشروط به تطهیر بدن از نجاست، قبل از غسل است و اگر تطهیر آن از منی یا غیر آن در اثنای غسل باشد موجب بطلان غسل می شود. بر فرض صحت گفته او و با توجه به این كه من جاهل به این مسأله بوده ام، آیا نمازهای گذشته من باطل بوده و قضای آنها واجب است؟





پاك بودن تمامی بدن قبل از غسل واجب نیست، بلكه پاك بودن هر عضوی هنگام غسل آن كافی است. بنابراین اگر عضو، قبل از غسل آن، تطهیر شده باشد، غسل و نمازی كه با آن خوانده شده، صحیح است. ولی اگر عضو نجس قبل از غسل آن تطهیر نشود، و با یك شستن بخواهد هم آن را پاك كند و هم غسل نماید، غسل باطل است و نمازی كه با چنین غسلی خوانده، باطل و قضای آن واجب است.





س 180: آیا رطوبتی كه از انسان در حال خواب خارج می شود، حكم منی را دارد؟ با آنكه می دانیم هیچیك از علامتهای سه گانه (جستن، شهوت و سستی بدن) را ندارد و شخص هم متوجه آن نمی شود مگر وقتی كه بعد از بیداری لباسهای زیر خود را مرطوب ببیند.





اگر علائم سه گانه یا یكی از آنها وجود نداشته باشد و یا شك در آن باشد، حكم منی را ندارد مگر اینكه از راه دیگری یقین كند كه منی است.





س 181: جوانی هستم كه در خانواده فقیری زندگی می كنم و از منی به دفعات زیاد از من خارج می شود و خجالت می كشم از پدرم تقاضای پول حمام بكنم، در خانه هم حمام نداریم. تقاضا می كنم مرا راهنمائی فرمائید.





در انجام تكلیف شرعی، حیا معنی ندارد. حیا، عذر شرعی برای ترك واجب نیست. به هر حال اگر غسل جنابت برای شما امكان ندارد، وظیفه شما برای نماز و روزه، تیمم بدل از غسل است.





س 182: اینجانب با مشكلی مواجه هستم، مشكل من این است كه شستن بدنم، هر چند با یك قطره آب، برای بدنم ضرر دارد، حتی مسح هم همین طور است. هنگام شسستن بدنم ولو به مقدار كم، علاوه بر عوارض دیگر، تپش قلبم زیاد می شود، آیا با این وضعیت برای من جایز است با همسرم مقاربت نموده و برای چندین ماه تیمم بدل از غسل نمایم و با آن نماز خوانده و داخل مسجد شوم؟





ترك مقاربت بر شما واجب نیست، و در صورت جنابت و معذور بودن از انجام غسل، وظیفه شرعی شما برای اعمال مشروط به طهارت، تیمم بدل از غسل جنابت است، و با آن تیمم داخل مسجد شدن و خواندن نماز و مسّ نوشته قرآن كریم و بقیه اعمالی كه انجام آنها مشروط به طهارت از جنابت است، اشكال ندارد.





س 183: استقبال قبله هنگام غسلِ واجب یا مستحب، واجب است یا خیر؟





استقبال قبله در وقت غسل واجب نیست.





س 184: آیا غسل كردن با غُساله حدث اكبر با توجه به قلیل بودن آب و طهارت بدن قبل از غسل، صحیح است؟





در فرض مرقوم، غسل كردن با آن مانعی ندارد.





س 185: اگر از كسی كه مشغول غسل جنابت است، حدث اصغر سر بزند، آیا باید دوباره غسل نماید یا آنكه غسل را تمام كند و وضو بگیرد؟





حدث اصغر در اثنای غسل به صحت غسل ضرر نمی رساند و لازم نیست كه غسل را از نو شروع كند، ولی چنین غسلی كفایت از وضو برای نماز و سایر اعمال مشروط به طهارت از حدث اصغر نمی كند.





س 186: اگر رطوبت غلیظی كه شبیه منی است و انسان آن را بعد از بول مشاهده می كند، بدون شهوت و اراده از انسان خارج شود، آیا حكم منی را دارد؟





حكم منی بر آن مترتب نیست، مگر این كه یقین به منی بودن آن حاصل شود یا این كه هنگام خروج، علامت های شرعی منی را داشته باشد.





س 187: كسی كه غسلهای متعددی اعم از واجب یا مستحب بر ذمّه او باشد، آیا یك غسل، كفایت از غسل های دیگر می كند؟





اگر به نیت همه آنها یك غسل بجا آورد، كفایت می كند و اگر در بین آنها غسل جنابت باشد و به نیت آن غسل كند، از بقیه غسلها هم كفایت می كند. اگر چه احتیاط این است كه همه آنها را نیّت نماید.





س 188: غیر از غسل جنابت، آیا بقیه غسلها هم كفایت از وضو می كنند؟





كفایت نمی كنند.





س 189: به نظر شریف جنابعالی آیا در غسل جنابت جریان آب بر بدن شرط است؟





ملاك، صدق شستن بدن به قصد غسل است و جریان آب بر بدن شرط نیست.





س 190: كسی كه می داند اگر با نزدیكی با همسرش خود را جنب كند، آبی برای غسل كردن نمی یابد و یا وقت برای غسل و نماز ندارد، آیا می تواند با همسرش نزدیكی نماید؟





در صورت عجز از غسل، اگر قدرت بر تیمم داشته باشد، می تواند با همسرش نزدیكی كند.





س 191: آیا در غسل جنابت مراعات ترتیب بین سر و سایر اعضای بدن كافی است یا این كه باید بین طرف راست و چپ بدن هم ترتیب رعایت شود؟





احتیاط واجب آن است كه ترتیب بین دو طرف بدن نیز با مقدم داشتن طرف راست بر چپ مراعات شود.





س 192: آیا هنگام غسل ترتیبی مانعی دارد ابتدا پشت خود را شسته و بعد نیت غسل ترتیبی نموده و آن را جا آورم؟





شستن پشت و یا هر عضوی از اعضای بدن قبل از نیت غسل و شروع آن، اشكال ندارد. كیفیت غسل ترتیبی به این صورت است كه بعد از تطهیر تمام بدن باید نیت غسل نمود و اول سر و گردن را شست، و سپس بنا بر احتیاط واجب طرف راست بدن از شانه تا پائین پا، و در مرحله سوم طرف چپ بدن به همان ترتیب باید شسته شود. با رعایت این ترتیب، غسل به طور صحیح انجام می شود.





س 193: آیا بر زن واجب است هنگام غسل، اطراف موهایش را هم بشوید؟ و آیا با توجه به این كه آب به تمام پوست سر رسیده است، نرسیدن آب هنگام غسل به تمام مو، باعث بطلان غسل می شود؟





بنا بر احتیاط واجب، باید تمام مو شسته شود.







--------------------------------------------------------------------------------



احكام غسل باطل

س 194: كسی كه به سن تكلیف رسیده ولی جاهل به وجوب غسل و كیفیت آن بوده و بعد از گذشت مدتی در حدود ده سال متوجه مسأله تقلید و وجوب غسل بر او شده است، چه حكمی دارد؟ وظیفه او نسبت به قضای نمازها و روزه های گذشته اش چیست؟





قضای نمازهائی كه در حال جنابت خوانده، بر او واجب است، و همچنین قضای روزه هم در صورتی كه می دانسته جنب است، ولی جاهل به وجوب غسل بر جنب برای روزه گرفتن بوده، بر او واجب است.





س 195: جوانی بر اثر نادانی قبل از چهارده سالگی و بعد از آن، اقدام به استمناء می كرده كه بر اثر آن از او منی خارج می شده، ولی نمی دانسته كه خروج منی باعث جنابت می شود و باید برای نماز و روزه غسل كند، تكلیف او چیست؟ آیا برای مدتی كه استمناء می كرده و منی از او خارج می شده، غسل بر او واجب است؟ آیا نماز و روزه های او از گذشته تا حال كه در حال جنابت انجام گرفته باطل بوده و قضای آنها واجب است؟





برای هر چند بار خروج منی اگر تا به حال غسل نكرده است یك غسل جنابت كافی است، و باید همه نمازهائی را كه یقین دارد در حال جنابت خوانده است، قضا نماید. و اگر در شبهای ماه رمضان جاهل به اصل جنابت بوده، روزه های او قضا ندارد و محكوم به صحت است. ولی اگر عالم به خروج منی و جنابت بوده و نمی دانسته كه برای صحت روزه، غسل بر او واجب است، باید روزه همه روزهائی را كه در حال جنابت گرفته است قضا نماید.





س 196: شخصی كه بعد از جنابت، غسل خود را به طور باطل و اشتباه انجام می دهد، با توجه به جهل او به این مسأله، نمازهائی را كه با این غسل می خواند، چه حكمی دارند؟





نماز با غسل باطل، باطل است و باید اعاده یا قضا شود.





س 197: به قصد انجام یكی از غسل های واجب غسل كردم. پس از خروج از حمام متوجه شدم ترتیب را رعایت نكرده ام، و چون احتمال می دادم كه نیّت ترتیب كافی است، دوباره غسل نكردم. اكنون در كارم متحیّر هستم، آیا قضای همه نمازهائی كه خوانده ام، واجب است؟





اگر احتمال صحت غسل را می دهید و در وقت غسل متوجه انجام آنچه در صحت غسل معتبر است بوده اید، چیزی بر عهده شما نیست. بله، اگر یقین به بطلان غسل پیدا كنید، قضای همه نمازها بر شما واجب است.





س 198: من غسل جنابت را به این ترتیب انجام می داده ام كه ابتدا سمت راست بدن بعد سر و سپس قسمت چپ بدن را می شستم. در سؤال و تحقیق در این زمینه هم كوتاهی كرده ام، نماز و روزه ام چه حكمی دارند؟





غسل به كیفیت مذكور باطل است و موجب رفع حدث نمی شود. لذا نمازهائی كه با چنین غسلی خوانده شده، باطل و قضای آنها واجب است. ولی روزه ها با فرض اینكه معتقد به صحت غسل به صورت مذكور بوده اید و بقای شما بر جنابت، عمدی نبوده است، محكوم به صحت است.





س 199: آیا خواندن سوره هایی كه سجده واجب دارند، بر جنب حرام است؟





از جمله كارهائی كه بر جنب حرام است، خواندن خصوص آیات سجده این سوره ها است، ولی خواندن سایر آیات از این سوره ها اشكال ندارد.